U duhu dečije nedelje

Dečija nedelja se ove godine održava od 3. do 9. oktobra.
Da bi deca živela u podsticajnom i sigurnom okruženju u kome mogu da ostvare maksimum svojih potencijala, u atmosferi punog poštovanja dečijih prava prema međunarodnim i domaćim pozitivnim propisima, neophodno je da svi društveni akteri rade zajedno na podršci porodici i roditeljstvu, uključujući alternativne oblike, čime se obezbeđuje dostojanstven život i podsticaj porodici i deci koja u njoj odrastaju.
Stoga je ove godine, Dečija nedelja obeležena pod sloganom "Šta detetu treba da raste do neba?"
To je bio jedan od razloga za posetu učenika 8. razreda OŠ "Popinski borci" našoj školi, u utorak 4. oktobra.
Tom prilikom su se osnovci upoznali sa atmosferom koja vlada u školi, prisustvovali kratkom prigodnom programu i razgledali makete i panoe koje su uradili učenici naše škole povodom Evropskog dana jezika.

Interkulturalnost - Evropski dan jezika

Evropski dan jezika je inicijativa Saveta Evrope i Evropske komisije sa ciljem da se ljudi širom Evrope ohrabre da uče strane jezike i da se upoznaju sa bogatom jezičkom i kulturnom raznolikošću Evrope, koje moraju biti očuvane i negovane. Time bi se ostvario cilj – poboljšanje komunikacije i razumevanja među evropskim narodima.
Shodno tome, 26. septembra tekuće školske godine realizovana je aktivnost/projekat "Interkulturalnost - Evropski dan jezika" u okviru obogaćenog jednosmenskog rada nastavnika koji su zaduženi za francusko-srpski jezički kutak - Slađane Opačić, Olivera Miljkovića i Danijele Brđović.
Kako je i planom predviđeno, ova aktivnost, tj. projekat je prezentovan na Evropski dan jezika u svečanoj sali škole sa početkom u 10 časova. Prezentaciji su prisustvovali učenici 1., 2. i 4.razreda, kao i predmetni nastavnici koji su u tom trenutku imali časove, sekretar škole, stručni saradnik.
Cela ideja, zamisao je bazirana na dočaravanju šarenolikosti evropskih jezika, a učenici koji su učestvovali u ovom projektu su se potrudili da na slikovit način dočaraju interkulturalnost.
Na panoima koji krase salu prisutni su mogli pogledati različitosti između 10 evropskih jezika jer je toliko zemalja predstavljeno rečima, slikama, likovnim radovima, suvenirima, razglednicama, maketama. Učenici su napravili makete Ajfelovog tornja u Parizu, Krivog tornja u Pizi, govornice u Londonu, grčke kuće i Panteona, vetrenjače iz Holandije. Naslikali su odličja Holandije, Srbije, Grčke, Španije, Francuske, Nemačke, Rusije, Italije, Turske.
U kratkom programu predstavljene su različite muzičke i recitatorske sposobnosti učenika, počevši od pesme "Tamo daleko", preko pesama na nemačkom i engleskom jeziku do popularnih muzičkih kompozicija iz poznatih serija.
Najvažniji ciljevi Dana jezika su ovom realizovanom aktivnošću (projektom) i postignuti:
• podizanje svesti o značaju učenja jezika,
• promovisanje velike jezičke i kulturne raznolikosti koja postoji u Evropi,
• podsticanje celoživotnog učenja jezika, u školi i van nje.

Humanost na delu

Na sednici Učeničkog parlamenta Gimnazije u Vrnjačkoj Banji, održanoj 13. septembra, član Učeničkog parlamenta, učenica III-3, Milica Trifunović, predložila je pokretanje humanitarne akcije za prikupljanje pomoći za malu Ružicu, što je jednoglasno podržano od strane ostalih članova Učeničkog parlamenta. 
Ružica Bajić iz Vrnjačke Banje je devojčica koja ima samo dve godine i boluje od karcinoma jetre. Svi mogući troškovi transplatacije jetre ili neke druge intervencije, po proceni stručnjaka sa Univerzitetske klinike u Bergamu, idu na trošak našeg RFZO. Prijatelji i kolege Ružičinih roditelja su pokrenuli akciju prikupljanja novca koji će njenim bližnjima olakšati boravak u Italiji. Za boravak njenih mame i tate u toj zemlji, uz medicinsku vizu, potrebno je 10.000 evra.
Učenici naše škole su se odazvali ovoj akciji, brzo reagovali i za tri dana (od srede do petka) prikupili 63.411,00 dinara koja su uplatili na račun roditelja devojčice. 

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave slavi se od 2020. godine. Izabran je zato što je tog dana 1918. godine probijen Solunski front. U našoj školi je, shodno upućenom pozivu, danas 1. čas započeo čitanjem teksta koji je pripremilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a na novoj zgradi se zavijorila srpska trobojka. U prigodnome tekstu koji je danas pročitan se, između ostalog, navodi da se srpsko jedinstvo slavi jer ono podrazumeva svest o "istoj nacionalnoj, verskoj, kulturnoj i civilizacijskoj pripadnosti".

Međunarodni dan fizioterapeuta

Tradicionalnim održavanjem javnog časa vežbanja ispred zgrade Termomineralnog kupatila, Specijalna bolnica “Merkur” obeležila je 8. septembar, Međunarodni dan fizioterapeuta. Tema ovogodišnjeg međunarodnog dana fizioterapeuta je „Osteoartritis: globalni problem“.

Svoj doprinos akciji posvećenoj podizanju svesti o značaju fizičke aktivnosti, dali su i učenici III-1 odeljenja naše škole, zajedno sa nastavnikom fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, Ivanom Burmazom.

 

Prvi dan nove školske godine

"Prvi septembar je praznik za one koji naprave sledeći korak na divnom putu znanja!"
Uz intoniranje himne i prisustvo nastavnika i učenika Gimnazije, dočekana je još jedna generacija gimnazijskih prvaka. Prisutne je pozdravila direktorka škole, Dojna Stodić i poželela im srećan početak nove školske godine. Prvi nastavni dan je i prvi zvanični ulazak učenika u prostorije nove zgrade Gimnazije - razlog za mnoge osmehe, obećanje za sve buduće uspehe, ispunjenost dugoočekivanog sna.

Обавештење

Драги ученици, поштовани  родитељи!
Настава у Гимназији у Врњачкој Бањи ће се од ове школске године одвијати једносменски, у школу ће се ићи искључиво пре подне. Настава почиње у четвртак, 1. септембра 2022. године у новој школској згради са почетком у 8 часова, те молимо све ђаке да у школу дођу најкасније до 7:45 да би старији ученици ушли у своје учионице, а нови ученици, наши прваци, сачекали своје упознавање са одељењским старешинама и самом школом.
Драги ученици, на путу безбрижног и срећног одрастања стицаћете нова знања која ће Вам, уз Вашу младост, отвореност и радозналост, бити најбољи путоказ у избору животнога пута. На Вама је да поверење оправдате својим залагањем и радом те се храбро суочите с новим околностима и обавезама показујући своју креативност, пожртвовност и упорност које ће Вам осигурати светлу будућност. Вјерујемо да сте задовољни сазнањем ћете од првог дана школе сви бити у учионицама, јер школске клупе ништа не може заменити.
Поштовани родитељи, надамо се да ћемо оправдати поверење које сте нам указали уписавши своју децу у нашу школу, а овом приликом обавештавамо родитеље ученика 1. разреда да ће већ у наредној недељи бити организован заједнички родитељски састанак за родитеље гимназијских првака.
Свима Вама и нама желимо успешну школску годину пуну здравља, креативности и марљивости!
Колектив Гимназије у Врњачкој Бањи

Svečana dodela diploma još jednoj generaciji maturanata

Svečanost u čast maturanata Vrnjačke gimnazije upriličena je u Svečanoj sali nove zgrade Gimnazije u petak, 17. juna 2022., sa početkom u 19 časova. Maturanti, njih 104, okupilo po poslednji put kao srednjoškolci i zajedno sa svojim odeljenjskim starešinama – Danijelom Brđović, Jasminom Biserčić, Brankicom Prodanović i Marinom Golubovićem – dostojanstveno, kao i prethodne četiri godine, obeležili su kraj jedne etape u svom školovanju. U kratkom programu, u uvodnom delu je prisutne pozdravila direktorka škole, Dojna Stodić, a govor generaciji je interpretirala Katarina Radaković. Dve muzičke numere je intonirala Kristina Marković uz gitarsku pratnju svoga druga Vladana, kraljevačkog maturanta. Na svečanosti su proglašeni nosioci Vukove diplome, a u ovoj generaciji je ovo laskavo priznanje poneo 21 učenik.
Nosioci Vukove diplome u ovoj generaciji:
1. Vanja Dragojević, učenica IV-1
2. Đorđe Paunović, učenik IV-1
3. Kristina Popčić, učenica IV-1
4. Mladenka Radojičić, učenica IV-1
5. Una Topličić, učenica IV-1
6. Anastasija Čolić, učenica IV-1
7. Pavle Knežević, učenik IV-2
8. Kristina Marković, učenica IV-2
9. Katarina Radaković, učenica IV-2
10. David Srećković, učenik IV-2
11. Kristian Tomić, učenik IV-2
12. Milica Bašić, učenica IV-3
13. Mia Gočanin, učenica IV-3
14. Milica Đenadić, učenica IV-3
15. Ognjen Jovanović, učenik IV-3
16. Aleksa Matović, učenik IV-3
17. Ognjen Milenković, učenik IV-3
18. Sara Ponjević, učenica IV-3
19. Nina Lekić, učenica IV-4
20. Isidora Obradović, učenica IV-4
21. Jovana  Paunović, učenica IV-4
Članovi Nastavničkog veća Gimnazije u Vrnjačkoj Banji nagradili su posebnom diplomom pojedince koji su tokom školovanja bili dobri i najbolji u oblastima koje njih interesuju.  
Posebnom diplomom za osvojeno 3. mesto na Republičkom takmičenju iz istorije, kao i kontinuiranom učešću na takmičenju iz istorije nagrađen je učenik IV-2, David Srećković.
Posebnom diplomom za dobre rezultate postignute u oblasti istorije, kao i predstavljanju škole u okviru međunarodne radionice koja će se realizovati u julu mesecu u Briselu u okviru projekta koji finansira Evropska unija, nagrađen je učenik IV-3, Aleksa Matović.
Posebnom diplomom za dobre rezultate postignute u oblasti hemije tokom srednjoškolskog obrazovanja, nagrađena je učenica IV-3, Milica Đenadić.
Posebnom diplomom za izuzetne rezultate postignute u oblasti literarnog stvaralaštva tokom srednjoškolskog obrazovanja, nagrađen je učenik IV-3, Ognjen Jovanović.
Posebnom diplomom za rezultate postignute u oblasti računarstva i informatike i matematike tokom srednjoškolskog školovanja, nagrađen je učenik IV-3, Kosta Župac.
Posebnom diplomom za osvojeno 2. mesto na Republičkom takmičenju u džudou, nagrađena je učenica IV-1, Tijana Pljevaljčić.
Posebnom diplomom i knjigom nagrađen je đak generacije, učenica IV-3, Milica Bašić.

Učešće na Festivalu nauke “Tutin fest 2022”

Petu godinu za redom Tutin je domaćin festivala nauke koji se ove godine održao 03. i 04. juna 2022. godine u holu Tutinske gimnazije. Ovogodinji festival je za razliku od prethodnih festivala bio bogatiji za dodatni sadrzaj kroz izložbu fotografija divljeg i životinjskog sveta, književno veče i kratki film. Učesnici iz 10 gradova Srbije (škole i institucije iz Novog Pazara, Raške, Vrnjačke Banje, Bačke Palanke, Leskovca, Vlasotinca, Novog Sada, Beograda, Kraljeva i opštine domaćina) su tokom dva dana izvodili eksperimente i predstavili svoje programe, u cilju popularizacije nauke među mladima. Festival je obeležila velika posećenost u svim programskim aktivnostima, a pozitvne utiske i dobru energiju sa festivala poneli su svi posetioci. U okviru festivala, gosti i učesnici festivala imali su priliku da obiđu turističke potencijale opštine Tutin i upozanju se sa lepotama pešterske visoravni. Festival je svečano otvorio predsednik opštine Tutin, Salih Hot. Pokrovitelji festivala su Ambasada Švajcarske u Beogradu i Opština Tutin, a prijatelji, Regionalna turistička organizacija, Austrijski kulturni forum, Modern stan invest i centar za kulturu, turizam, omladinu i sport opštine Tutin.

 

Prvo mesto na Republičkoj smotri učeničkog likovnog stvaralaštva

Konkurs za Republičko takmičenje učeničkog likovnog stvaralaštva  je raspisan u „Prosvetnom Pregledu“ 24.12.2021. godine i bio je otvoren do 30. aprila 2022.
Dostavljeno je 2566 radova iz osnovnih srednjih stručnih, gimnazija i umetničkih škola. Upravni odbor Udruženja likovnih pedagoga Srbije imenovao je radnu grupu-žiri za izbor radova i priznanja za učenike i nastavnike, koji čine: Isidora Korać - doktor metodike likovne kulture (predsednik), Đorđe Aralica - doktor umetnosti, akademski vajar (član) i Milena Stefanović - profesor likovne kulture (član).
U kategoriji učenika gimnazija - crtež, 1. mesto je osvojila Stefana Glumac, učenica II-3 odeljenja Gimnazije u Vrnjačkoj Banji.
Nastavnik/mentor je Biljana Marković Kraguljac.

Обавештења

Одабрани уџбеници 2022/2023.

 

Dokumenti:
pdf.png Одабрани уџбеници 22/23 HOT
Datum 28-06-2022 08:05:26 Veličina Dokumenta 1.27 MB Download 573 Download

Twitter налог Гимназије

Најновије вести сајта школе од сада можете пратити и преко Twittera. 

Gimnazija Vrnjačka Banja @news-gvb

 

Време реализације часова

 

1. час 08:00 - 08:45
2. час 08:50 - 09:35
3. час 09:55 - 10:40
4. час 10:45 - 11:30
5. час 11:35 - 12:20
6. час 12:25 - 13:10
7. час 13:15 - 14:00

 

 

Психолог

Термини за разговоре са ученицима који се обрате за савет су сваког четвртка у току  одмора. По потреби ће се заказивати и други термини.